Gladiátor run - Milovice 2016

 

Přestože jsme klub založením převážně na běhání v jakékoliv podobě, občas někteří naši členové zavítají i do jiných typů závodů. V minulosti to byly triatlony všech typů od klasických silničních, přes terénní až po zimní, bikové závody v zimě lyžařské a jiné. Tento rok v květnu jsem rozšířil řadu ne zcela běžeckých závodů o další a to Gladiátor race. Přišel jsem k tomu čistě náhodou. Startovné na jeden podnik na bývalém tankodromu v Milovicích jsem vyhrál v odpovědní soutěži běžeckého serveru. Po zjištění o co se jedná jsem se dlouho rozmýšlel, zda účast neodmítnout, ale zvítězila u mě touha vyzkoušet i takovouto na první pohled šílenost a to i přes to, že mě dost známých zrazovalo. Hlavním jejich argumentem bylo „už jsi na to starej“.

O co se jedná. Je vytyčena sedmikilometrová trať na které jsou vybudovány umělé překážky typu bahenní louže, přelézání různých zdánlivě nesmyslných překážek, podlézání ostnatého drátu, tanku a pod, ručkování na provazových smyčkách, převalování velkých pneumatik, prolézání odstavených železničních vagonů a další podobné legrácky. Ráno v den závodu jsem se se sevřeným žaludkem vypravil do místa konání závodu. Během prohlídky tratě jsem z jednoho obytného přívěsu nechtěně zaslechl hlášku „..ty vole von je tady i šedesátiletej dědek…“. Jistě každý pochopí, že mě to nijak na náladě nepřidalo. Věkové kategorie na této akci byly do 40 a nad 40 let. V okamžiku, kdy jsem vyrazil na trať ze mě veškerá nervozita spadla. Největší šok jsem zažil hned pár metrů od startu v první bahenní lázni. Vody tam bylo sice jen po pás, ale více jak polovina bylo propustné bahno, do kterého jsem zajel a nemohl se hnout. No válel jsem se tam jak…. Po chvilce jsem přišel na způsob, jak se dostat na druhou stranu a pokračovat.

Následovaly další překážky, na kterých jsem se již orientoval lépe a také je celkem solidně překonával. Protože jsem mezi jednotlivými překážkami přebíhal rychle, podařilo se mi nakonec v kategorii obsadit 3.místo (celkově 10.). Při vyhlašování si komentátor neodpustil připomenout můj věk, z čehož bylo spousta účinkujících „překvapená“. První místo v mé kategorii obsadil Jan Hruška, bývalý vynikající cyklista, účastník Tour de France, Giro d Italia a dalších. Na podiu jsem se docela pobavili.

Tímto příběhem jsem chtěl také ukázat, že i v pokročilejším, téměř seniorském, věku je možno vyzkoušet a zažít některé nové neobvyklé akce a inspirovat dříve narozené k aktivnímu životnímu stylu.

 

Miloš Smrčka – Běžecký klub Říčany