Mistrovství republiky v zimním tritlonu opět s říčanskou účastí
(fotografie ze závodu).
Po loňském získání titulu Mistra ČR V jsem cítil morální povinnost pokusit se obhájit tento titul i v roce 2006. Tentokrát byl zimní triatlon uspořádán o měsíc dříve, než minulý rok. Proběhl 20. ledna opět v areálu zimních sportů v Novém Městě na Moravě. Přesně na tratích, kde před necelým měsícem vyhrála Kateřina Neumannové a ..... byl druhý ve světovém poháru na lyžích.
Zimní triatlon je závod, jež se skládá ze tří různých disciplín, běhu, jízdě na horském kole a běhu na lyžích volnou technikou. V případě dobrých sněhových podmínek všechny disciplíny absolvují závodníci na sněhu.C Letos jsem pozval na závod i bráchu Petra, rovněž člena našeho oddílu, který se dříve více zaměřoval na závodění se psem. Se svým Husky absoloval několik závodních sezón, zúčastnil se také mistrovství Evropy v canikrosu. V poslední době se ale více věnuje běhání bez psa.
Do Nového Města jsme přijeli v sobotu, den před závodem, abychom otestovali lyže, kola, tratě ale především sebe.Tratě byly perfektně připraveny, sněhu spousty,takže nic nechybělo. Ubytováni jsme byli opět v Novém Městě společně s mnoha dalšími závodníky. Jelikož ani já, ani Petr nejsme specialilsté lyžaři, máme obo pokaždé problémy s namazáním a to i na volný styl. O tom, že i na skating není jednoduché připravit lyže jsem se dostatěčně přesvědčil při loňském ročníku. Pro letošek jsem si ale zajijstil mázu od skutečného profíka lyžaře. V létě jsem se domluvil S Pavlem Brýdlem při jednom závodě v běhu do vrchu, že mi při triatlonu ukáže jak namazat. To jsem tenkrát ale vůbec netušil, že ho na Silvestra uvidím v televizi jako účastníka SP v běhu na lyžích v Novém Městě. Při večerním mazání ale nezůstalo jen u ukázky, ale Pavel moje i Petrovi lyže na zítřejší závod kompletně připravil i s odborným výkladem. Že je to profík se ukázalo v den závodu. Bylo přesně takové počasí, na jaké nám Pavel připravil lyže. Od rána panovalo sice mrazivé, ale slunečné počasí. Teplota 10 st. pod bodem mrazu, sníh v perfektní kvalitě. Po nezbytných předstartovních přípravách byl závod odstartován v 11:00 hodin závodem žen. Přesně po 15 minutách jsme odstartovali muži. Všechny kategorie absolovali stejné distance - běh cca 7 km, bike - cca 9 km a skate - 8 km.
Běhat v hlubokém sněhu je obtížné a závodit při tom je obzvlášť těžké. Přetože si o sobě myslím, že si myslím, že umím běhat, ve sněhu jsem měl pocit, že neběžím, ale zoufale se potácím. Přesto jsem běh dokončil na pátém místě v absolutním pořadí. Následovalo poviné přezouvání v prvním depu. Toto byl rozdíl proti minulým ročníkům. Podle pravidel zimního tritlonu se všichni závodníci musejí v depu povinně přezouvat. Ten kdo měl na kole klipsny a tedy se teoreticky nemusel přezout, musel si boty alepoň rozvázat, zout, znovu nazout a zavázat. Protože loni jsme se přezouvat nemuseli, neměl jsem připraveny byty a zavazování na rychlé přezouvání a ztratil dost času. V depu mě přeskočilo hodně závodníků. Jízda na kole byla pro mě utrpení stejné jako loni. Pouze trať byla místy sjízdnější. Přesto jsem se neubránil několika pádům. Druhou výměnu nářadí, bike za lyže, proběhl sice pomaleji, ale dobře. Lyže ujížděly perfekně, jen mě sil postupně ubývalo. Ke konci posledního ze čtyř kol na lyžích jsem už opravdu mlel z posledního a byl moc rád, že jsem projem cílovou branou. Za cílem čekalo na všechny občerstení ve formě čaje a makových koláčů. Také Petr si závod užil, dokonce víc, protože byl na trati o trochu déle,než já.
Po spočítání výsledků jsem byl vyhlášen mistrem republiky v kategorii nad 50 let v zimním triatlonu pro rok 2006. Obhájit titul se mi tedy podařilo.
Je jenom škoda, že podobných závodů se u nás nepořádá více a že akce nemá větší podporu mezi závodníky. Myslím si že například bikeři by mohli využít závodu jako skvělou zimní přípravu. Vždyť ne náhodou právě bikeři obsadili nejpřednější místa a to i přes to, že bikerská část byla po poradě představitelů trialonu s ředitelem závodu zkrácena ze čtyř kol na tři. V poměrně skromných podmínkách se pořadatelům v čele s ředitelem závodu Jirkou Chaloupkou podařilo uspořádat skvělý závod s ohromnou atmosférou. Také počasí perfektně vyšlo, o čemž se můžete přesvědčit na fotografiích ze závodu. Případným zájemcům mohu zajistit přihlášku a start na závodě včetně předání získaných zkušeností. Kontakt na mě je na www.ricany.cz/org/bezeckyklub


Miloš Smrčka
zpět