DOLOMITENMANN 2003

beh.jpg
nazačátku
para.jpg
přistání je důležité
voda.jpg
v peřejích
bike.jpg
dojezd do cíle
bike.jpg
radost z dokončení závodu

Jedinečnou událostí, kterou si nemůže nechat ujít žádný milovník adrenalinových sportů je štafetový závod Dolomitenn Mann. Tato soutěž se koná každý rok začátkem září v rakouském Lienzu pod hlavičkou výrobce nápojů RED BULL (v roce 2003 -16. ročník). Štafetou procházejí družstva o čtyřech borcích a střídají se v těchto kategoriích: běh do vrchu, paragliding, kajak a horské kolo. Každý člen družstva si v průběhu své disciplíny často sáhne až na dno svých fyzických, ale i psychických sil. Družstva se co do výkonnosti dělí na profesionály a amatéry.
Soutěže jsou velmi dynamické a pro diváka atraktivní, celé město a údolí jimi žije. Celá akce je velmi okázalou záležitostí. Pořadatelé nenechávají nic náhodě a pro diváky vždy zajišťují bohatý servis. Dolomitenn Mann začíná v sobotu dopoledne v deset hodin startem běžců. Z lienzského náměstí vybíhají běžci obvykle na Kuhbodentörl s převýšením 1767metrů.
Štafetu běžci předávají na vrcholku hory pilotovi padáku. Po předání štafety pilot vybíhá dolomitovou morénou a běží asi kilometr, než se dostane na start. Odtud přelétá na menší kopec, tam probíhá bránou a znovu startuje asi o kilometr dále. Přistání je na stadionu v obci Leisach. Stromy na obvodu tvoří šikovné oplocení a každým rokem na nich „zavětví“ alespoň jeden nešťastník. Horší jsou některá nebezpečná přistání se zraněním, i takový je Dolomitenn Mann.
Borci na kajaku si také prožívají své. Po plácnutí na záda pilotem vbíhají do dravé říčky, překonávají hloubku a běží pro kajak. Start mají okořeněn šestimetrovým skokem z mostu do vody. Následuje přehršel vodáckých branek, zlověstné vodní válce, protiproud , eskymácký obrat a spousta dřiny. Cesta je dlouhá. Končí v Lienzu u nádraží, kde se po výběhu na břeh předává štafeta cyklistovi. Přívlastek „horské“ z názvu horské kolo má tady trochu jiný význam než u nás - v Krkonoších můžete velmi těžko najít převýšení 1388 metrů. Neskutečná dřina je po překonání „bodu zlomu“ odměněna divokým sjezdem, kdy nezřídka praskají kosti i kov. O více či méně poničená kola a různé pohmožděniny není nouze. První závodník se před radnicí v Lienzu objevuje po necelých čtyřech hodinách.
Překrásná příroda a obvykle sluneční den jsou krásným zakončením závodů, který je ne neprávem označován za Men Only! Dolomitennam je opravdu pro otrlé a zkušené sportovce ale i oni občas poznají, co to znamená být totálně vyčerpaný.
Tak tohoto závodu se letos, v kategorii amatérů, zúčastnil také Běžecký klub Říčany v sestavě: běh do kopce – Miloš Smrčka(Říčany), paragliding – Kamil Konečný(Havířov), kajak – Michal Krupka(Praha) a bike – Ladislav Morava(Ondřejov) . Vše, co je uvedeno výše se naplnilo měrou vrchovatou, ještě s dalšími kličkami. Jedna z nich byla dosti podstatná. Přestože ještě večer před závodem bylo krásné počasí, v noci trochu pršelo a ráno byla na okolních kopcích mlha. Proto se organizátoři ze zkušeností z minulých ročníků a s ohledem na bezpečnost paraglidistů, rozhodli přesunout trať běžcům a start paraglidu na vedlejší, o něco nižší kopec. Změnu organizátoři ale sdělili hodinu před startem běhu, s tím, že posunuli start o půl hodiny, aby měli paraglidisti čas se přemístit na vedlejší kopec. Start celého závodu proběhl na náměstí v Lienz (674m n.m.). Cíl běhu byl na kopci Hochstein-Kreuz (2062m n.m.), délku běžeckého úseku jsme mohli pouze odhadovat, asi 15km. Piloti padáku se s mezipřistání snesli na fotbalové hřiště v Leisachu. Po jedinečném startu kajakářů – skok s lodí, následovala dřina na vodě. Bikeři vyjížděli letos na stejný kopec, na který na začátku závodu vyběhli běžci, ale po vystoupání na vrchol pro ně zdaleka nebyl konec, museli ještě absolovat 13 km sjezdu lesy a pláněmi, aby totálně vyčerpaní ukončili celý závod opět na náměstí v Lienz.
Mohu potvrdit, že všechny přívlastky, které jsou u tohoto závodu plně odpovídají skutečnosti. Všichni členové týmu, ač jsme se viděli pohromadě poprvé večer startem, makali snad více, než kdyby šlo o závod jednotlivců, což je u štafetových závodů běžné.
Přestože jsem se všichni byli na Dolomitenmannu nováčky a naším cílem bylo „hlavně přežít“, výsledné umístění je dobré. Mezi 106 startujícími družstvy se BK Říčany umístilo na 25. místě v absolutním pořadí, mezi amatéry na místě 12.
Informace o soutěži a výsledky minulých ročníků je možno nalézt na www.dolomitenmann.com.
Příští Dolomitenn Mann se koná 5. září 2004.